Virksomhedssalg? Sådan får du mest muligt ud af handlen

Vi lever i et samfund med en rivende teknologisk udvikling, hvor iværksættere jævnligt sælger deres start-ups for astronomiske beløb. Der er gode muligheder, hvis du ønsker at sælge din virksomhed, men det kræver, at du forholder dig til en lang række ting.

En erhvervsmægler kan blive nødvendig blandt andre ting. Vi kigger nærmere på, hvordan du kan få mest muligt ud af din virksomhed.

Stilhed før stormen

Det er altid en god idé, at du tager dine forholdsregler i god tid. Forbereder du virksomheden til et salg, inden den overhovedet er til salg, står du stærkt. Virksomhedssalg kan ganske enkelt komme ud af det blå, og før du ved af det, kan den rette investor stå klar til at købe din virksomhed.

Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler, før virksomheden egentlig er til salg. Det kan eksempelvis være i form af, at der er styr på det generelle set-up. Altså at der er styr på kontrakter, budgetter og eventuelle referater af møder med essentielle kunder for virksomheden.

Rådgivere er godt givet ud

Når vi taler om et virksomhedssalg, er det en god idé, at du slår dig sammen med erfarne rådgivere, hvilket kan være i form af revisorer, advokater eller andre, der har erfaring med virksomhedssalg. I sidste ende vil du være taknemmelig for, at du ikke har stået med det hele selv, da processen som regel er lang og krævende både i forhold til tid og tålmodighed.

Rådgivere, hvad end det er i form af advokater eller andre, kan ligeledes være med til at undgå eventuelle fejl. Desuden kan rådgivere som regel hjælpe med at optimere handlen endnu mere, og i sidste ende står du måske med en langt bedre handel takket være rådgiveren.

Dokumentation er centralt

Ville du selv købe noget, som der ikke var dokumentation for? Formodentligt ikke. Det samme gør sig gældende for en investor. En interesseret investor ville næppe købe din virksomhed, uanset hvor godt du kunne tale om den, hvis der ikke var dokumentation for tingenes tilstand.

Jo mere dokumentation du har på virksomheden og dens resultater, jo bedre. Dokumentation er, måske ikke overraskende, meget centralt i forhold til et virksomhedssalg. Derfor gør du altså klogt i at have helt styr på alle vigtige og mindre vigtige dokumenter, når en investor står klar.

Er der nogle forhold, der øger virksomhedens værdi?

Når alle disse faktorer er overvejet, kommer vi til noget mere interessant. Nu gælder det nemlig de virksomhedsforhold, der kan være med til at øge virksomhedens værdi. Som udgangspunkt spiller de økonomiske resultater en enorm rolle i virksomhedens værdi, men der findes typer af virksomheder, der kan malke koen ekstra, da der er andre forhold i virksomheden, som øger værdien.

Er der nogle ekstra forhold i din virksomhed, som du kan fremvise, er det en rigtig god ting. Det kan eksempelvis være, at din virksomhed har en ekstra høj kundetilfredshed, og kunderne derfor er meget trofaste over for virksomheden. En faktor som denne er i særdeleshed med til at øge virksomhedens værdi. Det kan også være, at medarbejdertilfredsheden er ekstra høj, og en faktor som den vil også øge værdien. Er der andre forhold, du kan komme i tanke om?

Overvej din fremtidige rolle

En naturlig proces i forlængelse af et virksomhedssalg er, at den tidligere ejer fortsætter i en anden fremtrædende rolle. Og derfor er det en god idé, at du før et salg gør op med dig selv, hvordan du kunne se dig selv fortsætte i virksomheden efter salget.

Det er naturligvis ikke altid aktuelt, men som oftest vil det være nødvendigt, at den tidligere ejer fortsætter for at kunne køre virksomheden videre under den nye ejerstruktur og dermed sørge for virksomhedens fortsatte eksistens.

Du kan med fordel afstemme på forhånd, hvor lang tid du ønsker at fortsætte i virksomheden efter et salg. Som regel sælges en virksomhed for at opnå større økonomisk frihed, så måske har du slet ikke planer om at fortsætte efter et salg. Afstem derfor dette med dig selv – og god vind med dit virksomhedssalg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *