Få styr på barsel, ferie og sygdom

At være på arbejdsmarkedet betyder, at der er visse ting, som man er nødt til at have styr på for at være sikker på, at ens rettigheder bliver håndhævet på korrekt måde. For at kunne gøre det er man nødt til at kende til reglerne for de rettigheder man har da man ellers kan have svært ved at vide, at det overhovedet er noget man har rettigheder til. Især når det gælder ting som barsel, ferie og sygdom kan det være noget af en mundfuld at skulle have styr på det. Det er dog en mundfuld, som det kan betale sig at bide sig igennem da man på den måde får al den ferie, den barsel og de sygedage man er berettiget til. Du kan læse mere om barselsorlov her.

Find ud af om du har ret til barselsdagpenge

Når mor eller far går på barsel er det for det meste barselsdagpenge, som man i den periode bruger til at forsørge sig med. Umiddelbart efter man har fundet ud af, at man selv eller ens partner er gravid er det derfor vigtigt, at man sørger for, at sætte sig ind i de regler, som findes for netop barsel. Disse regler er meget forskellige alt efter om man arbejder i en privat virksomhed eller man arbejder i det offentlige. Arbejder man i det private vil man for det meste have adgang til færre uger med barselsdagpenge og fuld løn end man har hvis man arbejder inden for det offentlige.

 

Det er forskellige ting, som afgør, hvorvidt du har ret til at få barselsdagpenge mens du er på barsel. Find ud af om du er berettiget i god tid ved at skrive til din A-kasse. Så vil du derefter få at vide, hvorvidt du kan få barselsdagpenge fra kommunen eller ej. For det vil altid være kommunen, som står for at give dig barselsdagpenge. Nærmere bestemt er det Udbetaling Danmark, som stå for dette.

 

Det mest typiske er, at man starter med at få barselsdagpenge fire uger før man er sat til. Det vil sige, at hvis man har termin den 1. september vil man normalt kunne gå fra den 1. August. Det vil ofte være sådan, at folk de venter med at gå fra, men man har dog muligheden for at gå fra tidligere så man kan passe på sig selv, sin familie og sin kommende baby. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at kontakte din A-kasse fire uger før du er sat til at skulle føde.

Kom i kontakt med jobcenteret i forbindelse med fødsel

Du skal også i kontakt med jobcenteret, hvilket også er på samme tidspunkt, nemlig fire uger før du er sat til at skulle føde. Derefter er det op til jobcentret at vurdere, hvorvidt du skal til de møder, som man normalt skal til når man er på dagpenge. Mener din A-kasse, at du er berettiget til at modtage barselsdagpenge vil du blive kontaktet af Udbetaling Danmark, som ligeledes vil informere dig om, hvor meget du vil få udbetalt og i hvor lang tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *